Verslag Startweekend 23 en 24 september, Een energiek begin…. en dan?


Startweekend een energiek begin en dan………………?

 

En……energiek was het !! Voorzitter Bertus zei zondagmorgen tijdens het koffie drinken tegen mij: “Wat gebeurt hjir???” mei wier een hiele grutte glimp op syn gesicht.

 

Even terug naar de voorbereiding, de commissie is in april van dit jaar voor het eerst bij elkaar gekomen voor de 1e brainstormsessie. Een mooie grote groep had zich hiervoor aangemeld te weten; Sjoukje, Antsje, Jantsje, Jesper, Leo, Mirjam, Maaike, Bertus, Wilma en Minke.

Na een tweede vergadering komen we al snel tot een soort van rode draad. Vlammend beginnen, starten met iets energieks. We denken na over een dynamisch energieke kerk en hoe blijft je daarbij betrokken. En dan ligt daar ineens ook het thema:

EEN ENERGIEK BEGIN EN DAN………?

 

We kunnen terugkijken op een geweldig mooi startweekend wat zaterdagavond begint in de Lantearne met het gezamenlijk eten van soep en een broodje. Voor de kinderen is er patat! Gelukkig voor aantal “grote kinderen” kunnen de kleinen de patat niet eens op, en zien we de groten daar ook nog even lekker van smikkelen. De jongste kinderen hebben op de clubzolder nog een knutselactiviteit, waar we zondag in de kerk iets meer van zullen zien. Rond de klok van 19.00 mag Folmer ons naar de sporthal brengen vooroplopend/fietsend met een brandende fakkel welke in de Lantearne is aangestoken aan de kleine paaskaars,

Daar aangekomen worden we verdeeld in groepjes voor de sport- en spel activiteiten. Een diversiteit van spelen, als voetbal, korfbal, hockey en volleybal voor jong en oud.

Maar niet alleen lichamelijk oefeningen komen aan de orde. Bij het bijbels memory en mozaïek leggen en andere IQ Spelletjes werden we aan het denken gezet.

Na al de intensieve inspanning is er tijd voor ontspanning in de kantine van de sporthal. Een kopje koffie of een biertje, voor elk wat wils.

 

Zondagmorgen was overweldigend, wat veel mensen, jongeren en ouderen.

Bijna 200 kopjes koffie zijn er gezet. Een oproep van de commissie om voor de zondagmorgen wat lekkers te maken voor bij de koffie was een groot succes! Kwarktaarten, appeltaarten, monchou taarten, cupcake, een diversiteit van lekkernijen. Zeker voor herhaling vatbaar! We vervolgen rond 10.45 uur de dienst in de kerk. Voorafgaand aan de dienst zingen we het prachtige lied “De âlde Terpetsjerke” welke geschreven is door Jochum Dijkstra. Het laatste vers wil ik nog even met jullie delen:

Terpetsjerke libje lang

bring ús by it wiere.

Oargel spylje in gesang

lit ús ‘t libben fiere.

En de hoanne op ‘e toer

sjocht mei nocht it gea hjir oer.

Bring ús by it wiere,

lit ús ‘t libben fiere.

 

Na het welkomwoord van Mirjam komt Lindy met de fakkel, overgenomen van Folmer, het licht de kerk weer binnen brengen. Met de fakkel wordt de paaskaars weer aangestoken en is de verbinding tussen Lantearne, sporthal en kerk gelegd.

 

De energie spat ervan af bij het zingen van het lied: “Hé, hallo welkom op dit feest” Alle kinderen voor in de kerk en op het gangpad. Iedereen staat in de kerk te zingen en te springen. Tijdens de voorbereiding hadden we afgesproken dat we het lied zouden gaan herhalen totdat iedereen de voetjes van de vloer had. Herhaling was helemaal niet nodig, iedereen deed mee! Geweldig!

 

Eigenlijk wil ik de hele dienst wel opnieuw vertellen van het hart verwarmende lied van Marco Borsato/Guus Meeuwis “Schouder aan schouder”,  het “vuurkorf” verhaal van Antsje, het interview met marathon hardloper Philip en daaropvolgend de sportieve preek van Reinhart, de Meubelmaker van Leo, het prachtige schilderij gemaakt door de kinderen met de tekst: “Samen houden we het vuur brandende”…maar dan wordt het wel een heel lang verhaal.

De foto’s en een paar filmpjes zijn terug te zien op de website en op de besloten facebook pagina van onze kerk.

 

Een hartelijke en energieke groet van Minke van der Heide

 

 “Schouder aan schouder met het dezelfde doel
Uit hetzelfde hout met hetzelfde gevoel
En wat er ook gebeurd alles kunnen we aan
Zolang we maar schouder aan schouder staan”